Specialisaties

Fysiotherapie

Over fysiotherapie:

Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam doet pijn of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. Misschien kan fysiotherapie dan helpen. Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat jij optimaal kunt (blijven) bewegen.

Wat doet de fysiotherapeut:

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, soms ook een behandeling.

De eerste afspraak:

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Onderzoek:

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling:

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Wanneer ga je naar een fysiotherapeut:

Je kunt voor informatie, advies en behandeling terecht bij een fysiotherapeut als je:

  • blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug;
  • vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg;
  • na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.

Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer deze gespecialiseerde fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts.

Wat kun jij zelf doen bij de fysiotherapeut:

Bij veel klachten en aandoeningen word je meestal behandeld door een zorgverlener. Bij fysiotherapie is meer nodig dan alleen behandeld worden. Je moet ook zelf aan het werk om beter te worden. Daarom gebruiken we bij fysiotherapie het woord ‘zelfmanagement’. We bedoelen hiermee: de manier waarop je om kunt gaan met jouw klacht of aandoening in je dagelijks leven.

Het betekent bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt hoe jij aan jouw gezondheid werkt. Tijdens de behandeling bespreekt de fysiotherapeut met jou hoe je, door kleine aanpassingen, weer de controle krijgt over jouw lijf en jouw gezondheid. Bijvoorbeeld door bewegen, goed slapen of hulp uit je omgeving. Een gesprek met jouw fysiotherapeut is onderdeel van de fysiotherapiebehandeling. Jij bent daarna verantwoordelijk om afspraken die jullie gemaakt hebben op te volgen zodat jouw herstel zo goed mogelijk verloopt.

Hulp vragen

Je vertelt jouw fysiotherapeut wat je snel weer wilt kunnen. Jij beslist hierdoor mee over jouw behandeling. Al snel ben jij zelf verantwoordelijk om oefeningen en aanpassingen uit te voeren. Het is tijdens deze periode belangrijk dat je elkaar begrijpt en dat jij de vrijheid voelt om hulp te vragen.

Hoe gaat het verder?

Wanneer het lukt om van je klachten af te komen, wil je zorgen dat ze niet terugkomen. Maar soms is het niet anders dan een manier te vinden om met je klachten om te gaan. De fysiotherapeut kan je helpen om zelf de controle hierop te krijgen.

Zonder verwijzing naar de fysiotherapeut:

Verwijzing niet nodig voor fysiotherapie

Heb je een aandoening, een klacht of een blessure waarmee een fysiotherapeut je misschien kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst naar je (huis)arts. Je kunt meteen contact opnemen met een fysiotherapeut. Soms heb je wel een verwijzing nodig, bijvoorbeeld als je naar een fysiotherapeut gaat voor een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat.

Deze lijst is opgesteld door de overheid. Op de lijst staan chronische aandoeningen (bijvoorbeeld Artrose) die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook voor jongeren onder de 18 jaar wordt veel vergoed vanuit de basisverzekering. Zie voor meer informatie op: vergoeding vanuit de basisverzekering

In de poliswaarden van je zorgverzekeraar kun je terugvinden of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist. Als je twijfelt, kun bij je fysiotherapeut terecht voor advies.

Waar heb ik last van:

  • blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug;
  • vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg;
  • na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.